ALMA upptäcker allvarlig sjukdom

Tack vare ALMA hittar en läkare en ovanlig sjukdom hos en patient som kommer in med en stukad fot. ALMA ser ett mönster bland prover tagna under sex år tillbaka, varnar och ger förslag på vilket prov läkaren ska ta för att utreda sjukdomen. Diagnosen minskar avsevärt risken att patienten får men eller skador av sjukdomen.

En 35-årig man besöker vårdcentralen då han har stukat foten. Läkaren undersöker och skriver en röntgenremiss. Under samma besök noterar läkaren att mannen har varit på vårdcentralen flera gånger tidigare under de senaste sex åren. Återkommande symtom som han sökt för är trötthet, huvudvärk och ibland illamående. Läkaren ser att mannen lämnat blodprover nästan varje år sedan 2017 och han har fått svar från alla tidigare läkare att proverna ser normala ut.

ALMA noterar dock att blodproverna visar att hemoglobinet varit lite högt vid alla tillfällen, mer än 170, och varnar därför för att utreda om patienten har sjukdomen Polycytemia vera (PCV)*. Läkaren har fått den varningen från ALMA runt tjugo gånger de senaste fyra åren på olika patienter, men då har det förhöjda värdet alltid berott på Pseudopolycytemi. Det har oftast rört medelålders män som levt stressade liv och ibland konsumerat mycket tobak. Men på den här mannen stämmer inte den bilden in.

ALMA föreslår ett så kallat EPO-prov och lägger automatiskt till det bland proverna när läkaren ber henne göra det. Provet visar sig vara patologiskt lågt och patienten har alltså PCV.

”Tack vare ALMA hittar jag denna ovanliga sjukdom och risken att patienten får men eller skador av sjukdomen minskar avsevärt. Sjukdomen är så ovanlig att jag aldrig har stött på den tidigare, varken med eller utan ALMA:s hjälp. Men utan ALMA är det svårt att uppmärksamma dessa prover som andra läkare missat att utreda, då patienter ofta söker för annat. PCV är också en av alla ovanliga sjukdomar som det är svårt att hålla sig uppdaterad om – och misstänka – under alla patientmöten.”

* Polycytemia vera (PCV) är en ovanlig sjukdom som gör att benmärgen producerar för många röda blodkroppar. Obehandlad ger sjukdomen en risk för blodproppar och även en förhöjd risk för att utveckla leukemi. Runt 160 personer får diagnosen i Sverige varje år.

Föregående
Föregående

ALMA varnar för läkemedel

Nästa
Nästa

Metforminbehandling och stigande Kreatinin