Praktikertjänst väljer ALMA som digital kollega

Nu är ALMA digital kollega hos Praktikertjänst, Sveriges största privata vårdgivare inom tandvård och hälso- och sjukvård. I dagsläget använder 13 vårdcentraler inom bolaget ALMA och ett arbete pågår att göra ALMA tillgängligt för fler.

-       Den här typen av smarta digitala verktyg är ett bra exempel på när teknik och medarbetare i vården jobbar tillsammans. Att hitta arbetssätt som sparar tid och underlättar för vårdpersonalen och samtidigt bidrar till ökad patientsäkerhet och kvalitet är mycket viktigt för oss, säger Julia Schou, chef för digital verksamhetsutveckling inom hälso- och sjukvård på Praktikertjänst.

Den stora mängd patientdata som finns i journalsystemen idag skapar både utmaningar och möjligheter för vårdpersonalen och Praktikertjänst bedömer att ALMA kan bidra till på flera sätt.

 ALMA söker igenom journalen vid varje patientmöte och matchar informationen med rekommenderade behandlingar samt ger behandlingsförslag utifrån rådande riktlinjer. ALMA automatiserar också vissa återkommande moment, exempelvis att godkänna vårdkontakt och hjälpa till att skriva in läkemedel som ska ordineras. Det minskar antalet ”klick” för medarbetaren och snabbar upp administrationen. 

ALMA fattar inga beslut utan vårdpersonalen analyserar det ALMA presenterar utifrån sin egen kunskap, läser på om det behövs och fattar slutligen beslut om de ska följa ALMAs råd. 

-       För oss har det alltid varit högsta prioritet att erbjuda en tjänst som underlättar arbetet och ökar kvaliteten och patientsäkerheten, samtidigt som den låter vårdpersonalens ovärderliga kompetens ta plats. Vi är glada att Praktikertjänst ser just detta som en stor fördel hos ALMA, säger Stefan Skoog, vd på Blackwell Medtech.

ALMA är idag integrerat i Take Care och arbete pågår för att starta upp ALMA i Cosmic.

Kontakt

Julia Schou, chef för digital verksamhetsutveckling inom hälso- och sjukvård på Praktikertjänst, julia.schou@ptj.se

Stefan Skoog, vd Blackwell Medtech, stefan.skoog@blackwell.se

 

Föregående
Föregående

Stockholms Sjukhem först ut inom slutenvården med ALMA

Nästa
Nästa

ALMA beskrivs som revolutionerande av medicinsk chef