Stockholms Sjukhem först ut inom slutenvården med ALMA

Stärkt patientsäkerhet, bättre dokumentation och tid som sparas, det är de resultat geriatriken på Stockholms sjukhem sett efter att de börjat jobba med ALMA som digital kollega.


Geriatriken på Stockholms Sjukhem är först ut inom slutenvården med att jobba med ALMA där hon har kopplats till verksamhetens journalsystem TakeCare. Sedan början av året har ALMA underlättat i det dagliga arbetet.

Ett konkret exempel hur ALMA fungerar är att hon känner av om något saknas i dokumentationen. Om det exempelvis finns en risk för undernäring hos en patient ska det vara kopplat till en aktivitetsplan.

– Finns det då inte en aktivitetsplan så påminner ALMA om det. Det är bra att få en påminnelse om att något saknas i dokumentationen. ALMA flaggar bland annat också om hon märker en stor skillnad i blodtryck eller temperatur hos en patient. I samband med varningen länkar hon till vårdhandboken som vi följer, säger Elisabet Föll, enhetschef vid geriatriken på Kungsholmen i Stockholm.

Skriver remisser

ALMA kan också hjälpa till med att skriva remisser till andra vårdgivare, vilket sparar tid, vittnar personalen på Stockholms Sjukhem. Projektet som startade i början av året har inledningsvis varit inriktat mot att underlätta för sjuksköterskor.

– Sjuksköterskor har varit med i projektet för att vi skulle hitta de rätta algoritmerna som exempelvis när ALMA ska flagga, vad hon behöver påminna om och vilken hjälp som behövs, säger Elisabet Föll.

Framöver kommer läkarna på geriatriken att utvärdera vilka algoritmer de kan ha nytta av och jobba vidare med ALMA för deras yrkesgrupp.

Nästa
Nästa

Praktikertjänst väljer ALMA som digital kollega